fbpx
🤳

Laat geen kansen liggen

Alles wat je moet weten over Pinterest. 

De cijfers liegen er niet om. Ruim 300 miljoen mensen wereldwijd maken maandelijks gebruik van Pinterest. Toch laten veel marketeers dit commercieel interessante social media platform links liggen. Jammer, want als je het goed aanpakt, kan Pinterest je meer websiteverkeer, klanten én omzet opleveren. In dit uitgebreide blog beschrijven we alles wat je als marketeer moet weten over Pinterest als marketingplatform.

🤔

Wanneer Pinterest inzetten voor mijn bedrijf?

Pinterest is al jaren één van de sterkst groeiende social media platformen van Nederland. Volgens het Nationaal Social Media onderzoek van Newcom Research telt Nederland in 2020 3,5 miljoen Pinterest-gebruikers. Sinds 2018 is dat een stijging van maar liefst 18%! Toch maakt maar 28% van alle marketeers wereldwijd gebruik van Pinterest.

Ben jij ook nog niet overtuigd van Pinterest? Kijk dan vooral eens naar onderstaande cijfers:

300 miljoen gebruikers.

Wereldwijd gebruiken ruim 300 miljoen mensen Pinterest. Waarvan 3,5 miljoen Nederlanders.

750.000 miljoen dagelijks.

In Nederland zijn 750.000 mensen dagelijks actief op Pinterest.

inspiratie en 
aankoopintentie.

Pinterest-gebruikers komen naar het platform met een concreet project/plan in hun hoofd en willen inspiratie opdoen. Zij hebben dus een aankoopintentie! 

88% doen aankopen na het zien van een pin.

88% van de wekelijkse Pinterest-gebruikers deed een aankoop n.a.v. een pin op Pinterest.

 

83% doen merkgerelateerde aankopen.

83% van de wekelijkse Pinterest-gebruikers heeft een aankoop gedaan op basis van merkgerelateerde content op Pinterest.

 

77% ontdekken  nieuwe merken.

77% zegt namelijk nieuwe merken en producten te ontdekken via Pinterest.

88% van de wekelijkse Pinterest-gebruikers deed een aankoop n.a.v. een pin op Pinterest.

Is Pinterest interessant voor mijn bedrijf?

Uit bovenstaande cijfers kun je concluderen dat er een enorme vijver aan Pinterest-gebruikers is. Doe daar als bedrijf vooral je voordeel mee!

 

Er zijn 2 punten waar je rekening mee moet houden.

🤔

1. Wie is mijn doelgroep? En zit mijn doelgroep op Pinterest?

Een duidelijk klantprofiel is voor ieder merk onmisbaar. Verdiep je dus goed in je doelgroep. Bedenk dus ook of jouw doelgroep wel op Pinterest te vinden is. Verkoop je trapliften? Dan zou ik Pinterest achterwege laten. Wie is dan de Pinterest doelgroep? 81% van alle Pinterest gebruikers zijn vrouwen tussen de 20-39 jaar oud. Weet je al goed genoeg wie je doelgroep is en waar jouw doelgroepen zich bevinden? Het is voor iedere marketeer waardevol om buyer persona’s op te stellen en hun bijbehorende buyer journey goed in kaart te brengen en dit regelmatig weer onder de loep te nemen.

🧐

2. Is je merk visueel?

Pinterest is een visueel medium. Jouw product of dienst moet dus mooi gefotografeerd kunnen worden. Foto’s die de Pinterest-gebruikers verleiden om te stoppen met scrollen.

Goede voorbeelden zijn: woon- of keukenwinkels, beautymerken, reisbureaus, design en kunst. Maar ook als jouw bedrijf zich richt op life-events zoals huwelijk en geboorte.

Wat levert Pinterest op voor mijn merk?

📣

Merkbekendheid

Zoals de cijfers al lieten zien, zorgt Pinterest voor meer merkbekendheid. Vallen jouw foto’s vaak (positief) op? Dan zijn Pinterest-gebruikers sneller geneigd je merk te onthouden én iets bij je te kopen.

🚀

Meer websiteverkeer

Achter iedere foto die je Pint, kun je een link hangen naar jouw website of webshop. Een mooie foto op Pinterest kan je dus een hoop extra websiteverkeer opleveren.

💸

Omzet

Onderzoek heeft uitgewezen dat Pinterest advertenties 30% effectiever zijn dan andere online advertenties. Pinterest gebruikers die al bekend zijn met een merk besteden dankzij Pinterest 40% meer. Daarnaast zorgen Pinterest ads voor 40% snellere conversie.

Beginnen met een Pinterest contentstrategie?

Bedenk wat het doel is van jouw Pins.

Wil je je merkbekendheid vergroten? Meer leads binnenhalen? Of direct verkopen?

Je doel bepaalt welke soort Pins je gaat plaatsen. Is het inspirerende content die linkt naar een blog? Salesgerichte content die linkt naar een product in jouw webshop? Zijn het foto’s van producten? Infographics? Of sfeervideo’s of -foto’s?

Bedenk dat Pinterest geen sprint is, maar een marathon.

Liever wekelijks een uur actief pinnen, dan 1x per maand 4 uur achter elkaar. Smeer je content dus uit. Hoe frequenter je plaatst, hoe leuker het Pinterest algoritme dat vindt.

Realiseer je dus ook dat Pins op Pinterest een lange levensduur hebben. Pinterest is minder geschikt voor actualiteiten.

Maak creatieve content!

Hoe mooier en opvallender, hoe beter. Bedenk je bij iedere post: hoe zorg ik ervoor dat mensen stoppen met scrollen bij mijn foto?

Pinterest voor wildhagen.

Voor onze klant Wildhagen zetten we Pinterest al jaren in als succesvolle marketingtool. Hun Pinterest pins krijgen maandelijks zo’n 440.000 views en het aandeel verkeer naar de website van Wildhagen vanuit Pinterest is enorm. (hier kun je ook dat rondje neerzetten met die 440.000 views). 

pint-min
axis

Pinterest adverteren.

Met 300 miljoen gebruikers wereldwijd (waarvan 3,5 miljoen in Nederland) is Pinterest enorm interessant als advertentieplatform voor jouw merk! Gebruikers komen naar Pinterest om inspiratie op te doen voor hun project of plan. Een doelgroep met een hoge aankoopintentie dus!

 

Van interieurinspiratie tot kleding, en van reizen tot recepten. Pinterest is hét inspiratieplatform op social media. Is adverteren op Pinterest geschikt voor mijn bedrijf? Sinds begin 2019 is adverteren op Pinterest mogelijk in Nederland. Begeeft jouw doelgroep zich op Pinterest? En ben je een visueel sterk merk?

Dan is Pinterest advertising ideaal voor:

 • Vergroten
 • merkbekendheid
 • Branding
 • Leads genereren
 • Productintroducties
 • Acties communiceren

Pinterest adverteren: Welke soorten advertenties zijn er?

Gesponsorde pins

Gesponsorde pins zien er hetzelfde uit als gewone pins. Ze bevatten echter een ‘gesponsord’-label. Sponsor jij je pin? Dan komt deze sneller naar boven in de zoekresultaten en wordt hij aan meer mensen getoond dan andere (niet-betaalde) pins. Klikken potentiële klanten op je pin? Dan worden ze direct naar je website doorgestuurd. Gebruikers kunnen jouw gesponsorde pin her-pinnen en delen op andere sociale media kanalen. Het grote voordeel daarvan is dat het ‘gesponsord’-logo verdwijnt. Gratis reclame dus 😉

Gesponsorde video’s

Achter iedere foto die je Pint, kun je een link hangen naar jouw website of webshop. Een mooie foto op Pinterest kan je dus een hoop extra websiteverkeer opleveren.

Gesponsorde app-pins

Heb jij een app die je wilt promoten? Pinterest heeft daarvoor speciaal de gesponsorde app-pin ontwikkeld. Deze pin bevat een knop waarmee gebruikers jouw app direct kunnen downloaden, zonder dat zij de Pinterest app verlaten.  Let op: deze advertenties worden alleen in de Pinterest app getoond en niet op desktop.

Welke advertentiedoel kan ik instellen op Pinterest?

📣

Merkherkenning

Wil je meer naamsbekendheid creëren met jouw Pinterest advertentie? Dan is merkherkenning de perfecte doelstelling voor meer branding. Deze campagnedoelstelling zorgt er namelijk voor dat meer mensen je merk of producten ontdekken. Je bod voor deze advertentie wordt ingesteld aan de hand van de kosten per 1000 vertoningen (CPM).

📹

Videoweergaven

Heb jij een mooie videoadvertentie gemaakt en wil je dat zoveel mogelijk Pinterest-gebruikers je video zien? Dit campagnedoel zorgt ervoor dat jouw video advertentie wordt getoond aan mensen die het meest geneigd zijn om je video te bekijken.

auto

Verkeer

Wil jij je met Pinterest advertenties vooral richten op directe verkoop, bijvoorbeeld in je webshop? Dan is deze doelstelling de beste keuze. Advertenties met de verkeerdoelstelling leiden mensen rechtstreeks naar de door jou gekozen URL. Pinterest laat jouw advertenties alleen zien aan de mensen die naar verwachten het meest geneigd zijn te klikken op jouw ad. Je kunt door middel van de CPC (kosten per klik) zelf aangeven hoeveel je biedt per website klik.

🚀

Conversie

Deze campagne doelstelling is ervoor gemaakt om gebruikers aan te zetten tot een specifieke actie. Denk aan het doen van een aankoop, het downloaden van je whitepaper of het invullen van een leadformulier. Je kunt bieden op basis van de kosten per klik (CPC) of de kosten per actie (CPA). Tip: Wil jij met je advertenties aankopen stimuleren? Maar kost het je teveel tijd om voor ieder nieuw product handmatig een advertentie te maken? Upload de productcatalogus van je webshop op Pinterest. Pinterest genereert dan automatisch een nieuwe advertentie bij ieder nieuw of aangepast product.

💻

App-installatie

Wil jij het downloaden van je app stimuleren? Met deze campagnedoelstelling kun je je bod afstemmen op het maximale bedrag dat je wilt betalen per app-installatie. Let op: deze advertenties worden vanzelfsprekend alleen getoond op mobiele apparaten.

Doelgroepen instellen voor Pinterest advertenties.

Het laatste wat je wilt is dat je marketingbudget wordt verspild aan irrelevante Pinterest-gebruikers. Gelukkig kent Pinterest de interesses van haar gebruikers door en door. Wanneer je adverteert op Pinterest, kun je je doelgroep instellen volgens de volgende 4 targeting hoofdgroepen. Pinterest selecteert vervolgens de juiste gebruikers op basis van hun zoekgedrag en interacties.

Demografische targeting.

Met demografische targeting kun je doelgroepen samenstelling op basis van o.a. geslacht, leeftijd, locatie of taalinstelling.

Interesse targeting.

Met interesse targeting kun je doelgroepen samenstellen op basis van hun interesses. Bijvoorbeeld mode, make-up, sport, keukeninrichting, etc. Deze manier van targeting gaat een stapje verder dan enkel demografisch. Je kunt je

Zoekwoordtargeting.

Zoekwoordtargeting is de meest effectieve manier om je doelgroep in te stellen. Het speelt namelijk direct in op het zoekgedrag van Pinterest-gebruikers. Zo kun je met je advertentie mensen bereiken met een hoge aankoopintentie in jouw branche.

Doelgroeptargeting.

Doelgroeptargeting is ideaal als je bestaande klanten wilt bereiken of klanten die op het punt staan een aankoop te doen. Met deze optie target je namelijk mensen op basis van hun eerdere interacties met je bedrijf. Doelgroepen worden samengesteld aan de hand van bijvoorbeeld hun e-mailadres, websitebezoek of betrokkenheid met voorgaande berichten op Pinterest.

🧐

Hoe begin ik met  Pinterest adverteren?

Een goed begin is het halve werk. Hieronder geven we je een aantal tips als je gaat starten met adverteren op Pinterest.

 • Maak posts die passen bij je doelstelling. Wil je gebruikers direct naar je webshop leiden? Pin dan een mooie productfoto en geen video.
 • Richt ook je campagne setup en targeting in met je doelstelling in je achterhoofd. Gebruik bovenstaande tabellen als geheugensteuntje.
 • Doe een SEO zoekwoordanalyse zodat je weet op welke termen jouw potentiële klanten zoeken. Gebruik deze zoekwoorden in het tekstje bij je advertentie en op je Pinterest borden.
 • Meet regelmatig je campagneresultaten en stel je zoekwoorden en advertentieteksten bij. Zo haal je telkens het maximale rendement uit je advertentiebudget!
 • Om nog meer inzicht te krijgen, kun je ook Google Analytics in de gaten houden om te zien hoe Pinterest-gebruikers zich gedragen op je website. Let wel op: uit onderzoek is gebleken dat Pinterest-gebruikers een hoger bounce-percentage laten zien dan gemiddeld. Dit komt omdat ze vooral inspiratie op willen doen. De kans is groot dat ze je pin/ advertentie bewaren voor later.
 • Plaats een Pinterest tag op je website met de juiste event codes (van add-to-cart tot initiate checkout en purchase). Dankzij deze tag kun je actief sturen op conversie in je Pinterest campagnes.
 • Video’s worden op Pinterest beter bekeken dan op andere social media kanalen. Wil jij ook maximaal rendement halen uit je video’s op Pinterest? Maak ze dan zo kort mogelijk en gebruik tekst overlays.
💸

Wat kost adverteren op Pinterest?

Een goed begin is het halve werk. Hieronder geven we je een aantal tips als je gaat starten met adverteren op Pinterest.

 • Maak posts die passen bij je doelstelling. Wil je gebruikers direct naar je webshop leiden? Pin dan een mooie productfoto en geen video.
 • Richt ook je campagne setup en targeting in met je doelstelling in je achterhoofd. Gebruik bovenstaande tabellen als geheugensteuntje.
 • Doe een SEO zoekwoordanalyse zodat je weet op welke termen jouw potentiële klanten zoeken. Gebruik deze zoekwoorden in het tekstje bij je advertentie en op je Pinterest borden.
 • Meet regelmatig je campagneresultaten en stel je zoekwoorden en advertentieteksten bij. Zo haal je telkens het maximale rendement uit je advertentiebudget!
 • Om nog meer inzicht te krijgen, kun je ook Google Analytics in de gaten houden om te zien hoe Pinterest-gebruikers zich gedragen op je website. Let wel op: uit onderzoek is gebleken dat Pinterest-gebruikers een hoger bounce-percentage laten zien dan gemiddeld. Dit komt omdat ze vooral inspiratie op willen doen. De kans is groot dat ze je pin/ advertentie bewaren voor later.
 • Plaats een Pinterest tag op je website met de juiste event codes (van add-to-cart tot initiate checkout en purchase). Dankzij deze tag kun je actief sturen op conversie in je Pinterest campagnes.
 • Video’s worden op Pinterest beter bekeken dan op andere social media kanalen. Wil jij ook maximaal rendement halen uit je video’s op Pinterest? Maak ze dan zo kort mogelijk en gebruik tekst overlays.

Pinterest shopping: Van interesse naar online aankopen.

Waar Pinterest van origine vooral gebruikt wordt als inspiratieplatform, ontwikkelt het zich steeds meer als full-service platform. “Vroeger” zag je als gebruiker een item die je leuk vond, waarna je zelf een online zoektocht moest beginnen om uit te vinden waar dit product te koop was.

Pinterest speelt hier nu handig op in door met een nieuwe functie te komen: Pinterest shopping. In Amerika bestaat het al een tijdje, maar het wordt nu over meerdere landen uitgerold. Sinds kort is Pinterest shopping beschikbaar in Nederland.

Wat is Pinterest shopping?

De naam zegt het eigenlijk al. Met Pinterest online shopping kun je winkelen vanuit pins en Pinterest borden. Gebruikers kunnen dus niet alleen maar scrollen, bewaren en inspiratie opdoen, maar ook daadwerkelijk winkelen. Omdat Pinterest-gebruikers het platform bezoeken met een concreet project of plan in hun hoofd, is dit dé plek waar je als bedrijf je producten wilt aanbieden!

Producten inladen met
productfeed.

Je kunt alle producten uit je webshop met een productfeed inladen in Pinterest. Vervolgens worden aan al deze producten pins gehangen. Als een Pinterest-gebruiker via een zoekopdracht of een voorgesteld bericht op één van je producten belandt, kan hij/zij deze vanuit Pinterest met een paar klikken kopen, zonder zelf online op zoek te moeten gaan naar het product.

Pinterest maakt gebruik van relevante suggesties.

Stel: je verkoopt interieuraccessoires zoals nachtlampen en je hebt je productfeed ingeladen in Pinterest. Annette is op zoek naar inspiratie om haar slaapkamer opnieuw in te richten en zoekt op “interieur slaapkamer”. Op basis van haar interesses worden foto’s en afbeeldingen getoond die Pinterest voor haar bestempeld als ‘interessant’. Pinterest stelt deze feed aan afbeeldingen dus zelf samen. Hier kan dus ook jouw product worden getoond! Gebruikers hoeven dus niet specifiek te zoeken naar je product, maar kunnen je ook vinden via een algemene term.

Winkelen vanaf Pinterest borden Pinterest borden

Bevat jouw Pinterest bord pins van producten? Dan zie je straks bovenaan het bord een tabblad ‘winkelen’, naast ‘jouw pins’. Klik hierop en zowel jouw eigen product pins verschijnen als pins die erop lijken. Product pins zijn pins die producten bevatten die je kunt kopen. Niet alleen mooie plaatjes dus, maar een soort online catalogus.

Winkelen vanaf
pins.

Het was al mogelijk om visueel te zoeken op Pinterest. Je maakt een foto of upload een afbeelding en Pinterest laat je soortgelijke afbeeldingen zien. Deze functie is nu uitgebreid met de optie “vergelijkbare artikelen kopen”. Voorbeeld: Annette wil nu ook haar badkamer verbouwen. Haar beste vriendin heeft een prachtige badkamer die ze zelf ook wel zou willen. Ze maakt een foto van de badkamer en pint hem op Pinterest. Pinterest laat direct soortgelijke badkamerartikelen zien. Die Annette dus direct kan kopen!

Een shopping CTA op iedere Pinterest pagina.

Het idee achter de Pinterest shopping functie is dat Pinterest een platform wil zijn waar je zo ongeveer alles kunt kopen wat je op het platform tegenkomt. Op iedere pagina staat vanaf nu (subtiel!) een call-to-action die Pinterest-gebruikers uitnodigt om hun favoriete items te shoppen. Handig voor pinners, nog veel handiger voor jou als bedrijf!

Is Pinterest shopping interessant voor mijn bedrijf?

Twijfel je of je Shopping ads op Pinterest wilt inzetten voor jouw bedrijf? Dit zijn de minimale benodigdheden om Pinterest Shopping in te stellen:

Een webshop

Een zakelijk Pinterest account

Een volledige productfeed met minimaal de verplichte velden

Een Pinterest tag die je moet plaatsen in je webshop

(vergelijkbaar met Facebook Pixel)

De populariteit van winkelen op Pinterest.

Pinterest gebruikers zijn koopgraag. Dat bewijzen onderstaande cijfers:

 

 • Het aantal ‘shoppable’ pins is afgelopen jaar met 250% gestegen!
 • De engagement van deze pins is met 44% gestegen.
  88% van de wekelijkse
 • Pinterest-gebruikers deed een aankoop n.a.v. een pin op Pinterest.
 • 83% van de wekelijkse
 • Pinterest-gebruikers heeft een aankoop gedaan op basis van merkgerelateerde content op Pinterest.
 • Pinterest-gebruikers besteden gemiddeld 1.6x keer meer dan online shoppers die geen gebruik maken van Pinterest.
 • Het is 3x waarschijnlijker dat gebruikers een winkel bezoeken als ze een merk ontdekken op Pinterest, dan wanneer ze het zien op andere social media platformen.

Alles wat je moet weten over Pinterest stories.

Na Snapchat, Instagram, Whatsapp en Facebook komt nu ook Pinterest met stories. Hieronder delen we alvast alle ins- en outs over de zogeheten Story Pins. Zo kun jij snel aan de slag met Pinterest stories.

Pinterest is sinds 2019 bezig met de ontwikkeling van Pinterest ‘story pins’. De functie kwam helaas niet door de testfase. Maar door de COVID-19 pandemie besloot Pinterest de functie -die voor positieve en inspirerende content moet gaan zorgen- nieuw leven in te blazen.

Wat zijn storie pins.

Wil jij straks aan de slag met Pinterest story pins? Dan kun je gebruik maken van afbeeldingen, video’s, URL’s en tekst.

 

Hoe zien ze eruit?

Eerst kies je voor een basisfoto of -video. Deze voorzie je van een titel, tekst en URL. Naar wens kun je meer afbeeldingen en video’s toevoegen aan je story pin. Ook kun je tot 10 onderwerpen taggen om zo de juiste doelgroep te bereiken.

🕵️‍♂️

Pinterest stories vs. Instagram / Facebook stories.

Hoewel het basisprincipe van Pinterest stories hetzelfde is als bij de andere social media platformen, zijn er wel degelijk een aantal verschillen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

 

Story pins blijven online staan en verdwijnen dus niet na 24 uur, zoals je gewend bent bij andere social media platformen.

Verrijk je Pinterest stories met een ‘detail pagina’. Pinterest biedt je de mogelijkheid om een detail pagina toe te voegen aan je story pin. Maak je bijvoorbeeld een story met een DIY-stappenplan, dan voeg je eenvoudig een link toe naar een detail pagina met alle gereedschappen en benodigdheden. Wel zo handig!
Je kunt gebruik maken van een swipe-up functie, ongeacht je aantal volgers! Dit is natuurlijk een enorm voordeel ten opzichte van Instagram, waar je eerst 10.000 volgers moet hebben voor je gebruik kunt maken van deze functie.
Nadruk ligt op inspiratie. Waar bij Instagram en Facebook de nadruk van stories vooral ligt op persoonlijke verhalen, zijn Pinterest stories bedoeld om inspiratie te delen. Denk aan recepten, een DIY-stappenplan, interieurinspiratie etc.

Story pins blijven online staan en verdwijnen dus niet na 24 uur, zoals je gewend bent bij andere social media platformen.

 

Verrijk je Pinterest stories met een ‘detail pagina’. Pinterest biedt je de mogelijkheid om een detail pagina toe te voegen aan je story pin. Maak je bijvoorbeeld een story met een DIY-stappenplan, dan voeg je eenvoudig een link toe naar een detail pagina met alle gereedschappen en benodigdheden. Wel zo handig!

Je kunt gebruik maken van een swipe-up functie, ongeacht je aantal volgers! Dit is natuurlijk een enorm voordeel ten opzichte van Instagram, waar je eerst 10.000 volgers moet hebben voor je gebruik kunt maken van deze functie.

 

Nadruk ligt op inspiratie. Waar bij Instagram en Facebook de nadruk van stories vooral ligt op persoonlijke verhalen, zijn Pinterest stories bedoeld om inspiratie te delen. Denk aan recepten, een DIY-stappenplan, interieurinspiratie etc.

Uurtje sparren voor jouw bedrijf?

Bij TRN staan we 100% achter onze kennis en standpunten en geloven we echt in onze unieke aanpak. We hebben nu eenmaal graag gelijk. En de resultaten liegen er niet om, die aanpak werkt. Wil jij ook weten wat er in het hoofd van je klant gebeurt en hoe je dit effectief in kunt zetten om meer rendement uit je marketingbudget te halen?

Merken waarmee we samenwerken.

🤳

Laat geen kansen liggen

Alles wat je moet weten over Pinterest. 

De cijfers liegen er niet om. Ruim 300 miljoen mensen wereldwijd maken maandelijks gebruik van Pinterest. Toch laten veel marketeers dit commercieel interessante social media platform links liggen. Jammer, want als je het goed aanpakt, kan Pinterest je meer websiteverkeer, klanten én omzet opleveren. In dit uitgebreide blog beschrijven we alles wat je als marketeer moet weten over Pinterest als marketingplatform.

🤔

Wanneer Pinterest inzetten voor mijn bedrijf?

Pinterest is al jaren één van de sterkst groeiende social media platformen van Nederland. Volgens het Nationaal Social Media onderzoek van Newcom Research telt Nederland in 2020 3,5 miljoen Pinterest-gebruikers. Sinds 2018 is dat een stijging van maar liefst 18%! Toch maakt maar 28% van alle marketeers wereldwijd gebruik van Pinterest.

Ben jij ook nog niet overtuigd van Pinterest? Kijk dan vooral eens naar onderstaande cijfers:

300 miljoen gebruikers.

Wereldwijd gebruiken ruim 300 miljoen mensen Pinterest. Waarvan 3,5 miljoen Nederlanders.

750.000 miljoen dagelijks.

In Nederland zijn 750.000 mensen dagelijks actief op Pinterest.

inspiratie en 
aankoopintentie.

Pinterest-gebruikers komen naar het platform met een concreet project/plan in hun hoofd en willen inspiratie opdoen. Zij hebben dus een aankoopintentie! 

88% doen aankopen na het zien van een pin.

88% van de wekelijkse Pinterest-gebruikers deed een aankoop n.a.v. een pin op Pinterest.

 

83% doen merkgerelateerde aankopen.

83% van de wekelijkse Pinterest-gebruikers heeft een aankoop gedaan op basis van merkgerelateerde content op Pinterest.

 

77% ontdekken  nieuwe merken.

77% zegt namelijk nieuwe merken en producten te ontdekken via Pinterest.

88% van de wekelijkse Pinterest-gebruikers deed een aankoop n.a.v. een pin op Pinterest.

Is Pinterest interessant voor mijn bedrijf?

Uit bovenstaande cijfers kun je concluderen dat er een enorme vijver aan Pinterest-gebruikers is. Doe daar als bedrijf vooral je voordeel mee!

 

Er zijn 2 punten waar je rekening mee moet houden.

🤔

1. Wie is mijn doelgroep? En zit mijn doelgroep op Pinterest?

Een duidelijk klantprofiel is voor ieder merk onmisbaar. Verdiep je dus goed in je doelgroep. Bedenk dus ook of jouw doelgroep wel op Pinterest te vinden is. Verkoop je trapliften? Dan zou ik Pinterest achterwege laten. Wie is dan de Pinterest doelgroep? 81% van alle Pinterest gebruikers zijn vrouwen tussen de 20-39 jaar oud. Weet je al goed genoeg wie je doelgroep is en waar jouw doelgroepen zich bevinden? Het is voor iedere marketeer waardevol om buyer persona’s op te stellen en hun bijbehorende buyer journey goed in kaart te brengen en dit regelmatig weer onder de loep te nemen.

🧐

2. Is je merk visueel?

Pinterest is een visueel medium. Jouw product of dienst moet dus mooi gefotografeerd kunnen worden. Foto’s die de Pinterest-gebruikers verleiden om te stoppen met scrollen.

Goede voorbeelden zijn: woon- of keukenwinkels, beautymerken, reisbureaus, design en kunst. Maar ook als jouw bedrijf zich richt op life-events zoals huwelijk en geboorte.

Wat levert Pinterest op voor mijn merk?

📣

Merkbekendheid

Zoals de cijfers al lieten zien, zorgt Pinterest voor meer merkbekendheid. Vallen jouw foto’s vaak (positief) op? Dan zijn Pinterest-gebruikers sneller geneigd je merk te onthouden én iets bij je te kopen.

🚀

Meer websiteverkeer

Achter iedere foto die je Pint, kun je een link hangen naar jouw website of webshop. Een mooie foto op Pinterest kan je dus een hoop extra websiteverkeer opleveren.

💸

Omzet

Onderzoek heeft uitgewezen dat Pinterest advertenties 30% effectiever zijn dan andere online advertenties. Pinterest gebruikers die al bekend zijn met een merk besteden dankzij Pinterest 40% meer. Daarnaast zorgen Pinterest ads voor 40% snellere conversie.

Beginnen met een Pinterest contentstrategie?

Bedenk wat het doel is van jouw Pins.

Wil je je merkbekendheid vergroten? Meer leads binnenhalen? Of direct verkopen?

Je doel bepaalt welke soort Pins je gaat plaatsen. Is het inspirerende content die linkt naar een blog? Salesgerichte content die linkt naar een product in jouw webshop? Zijn het foto’s van producten? Infographics? Of sfeervideo’s of -foto’s?

Bedenk dat Pinterest geen sprint is, maar een marathon.

Liever wekelijks een uur actief pinnen, dan 1x per maand 4 uur achter elkaar. Smeer je content dus uit. Hoe frequenter je plaatst, hoe leuker het Pinterest algoritme dat vindt.

Realiseer je dus ook dat Pins op Pinterest een lange levensduur hebben. Pinterest is minder geschikt voor actualiteiten.

Maak creatieve content!

Hoe mooier en opvallender, hoe beter. Bedenk je bij iedere post: hoe zorg ik ervoor dat mensen stoppen met scrollen bij mijn foto?

Pinterest voor wildhagen.

Voor onze klant Wildhagen zetten we Pinterest al jaren in als succesvolle marketingtool. Hun Pinterest pins krijgen maandelijks zo’n 440.000 views en het aandeel verkeer naar de website van Wildhagen vanuit Pinterest is enorm. (hier kun je ook dat rondje neerzetten met die 440.000 views). 

pint-min
axis

Pinterest adverteren.

Met 300 miljoen gebruikers wereldwijd (waarvan 3,5 miljoen in Nederland) is Pinterest enorm interessant als advertentieplatform voor jouw merk! Gebruikers komen naar Pinterest om inspiratie op te doen voor hun project of plan. Een doelgroep met een hoge aankoopintentie dus!

 

Van interieurinspiratie tot kleding, en van reizen tot recepten. Pinterest is hét inspiratieplatform op social media. Is adverteren op Pinterest geschikt voor mijn bedrijf? Sinds begin 2019 is adverteren op Pinterest mogelijk in Nederland. Begeeft jouw doelgroep zich op Pinterest? En ben je een visueel sterk merk?

Dan is Pinterest advertising ideaal voor:

 • Vergroten
 • merkbekendheid
 • Branding
 • Leads genereren
 • Productintroducties
 • Acties communiceren

Pinterest adverteren: Welke soorten advertenties zijn er?

Gesponsorde pins

Gesponsorde pins zien er hetzelfde uit als gewone pins. Ze bevatten echter een ‘gesponsord’-label. Sponsor jij je pin? Dan komt deze sneller naar boven in de zoekresultaten en wordt hij aan meer mensen getoond dan andere (niet-betaalde) pins. Klikken potentiële klanten op je pin? Dan worden ze direct naar je website doorgestuurd. Gebruikers kunnen jouw gesponsorde pin her-pinnen en delen op andere sociale media kanalen. Het grote voordeel daarvan is dat het ‘gesponsord’-logo verdwijnt. Gratis reclame dus 😉

Gesponsorde video’s

Achter iedere foto die je Pint, kun je een link hangen naar jouw website of webshop. Een mooie foto op Pinterest kan je dus een hoop extra websiteverkeer opleveren.

Gesponsorde app-pins

Heb jij een app die je wilt promoten? Pinterest heeft daarvoor speciaal de gesponsorde app-pin ontwikkeld. Deze pin bevat een knop waarmee gebruikers jouw app direct kunnen downloaden, zonder dat zij de Pinterest app verlaten.  Let op: deze advertenties worden alleen in de Pinterest app getoond en niet op desktop.

Welke advertentiedoel kan ik instellen op Pinterest?

📣

Merkherkenning

Wil je meer naamsbekendheid creëren met jouw Pinterest advertentie? Dan is merkherkenning de perfecte doelstelling voor meer branding. Deze campagnedoelstelling zorgt er namelijk voor dat meer mensen je merk of producten ontdekken. Je bod voor deze advertentie wordt ingesteld aan de hand van de kosten per 1000 vertoningen (CPM).

📹

Videoweergaven

Heb jij een mooie videoadvertentie gemaakt en wil je dat zoveel mogelijk Pinterest-gebruikers je video zien? Dit campagnedoel zorgt ervoor dat jouw video advertentie wordt getoond aan mensen die het meest geneigd zijn om je video te bekijken.

auto

Verkeer

Wil jij je met Pinterest advertenties vooral richten op directe verkoop, bijvoorbeeld in je webshop? Dan is deze doelstelling de beste keuze. Advertenties met de verkeerdoelstelling leiden mensen rechtstreeks naar de door jou gekozen URL. Pinterest laat jouw advertenties alleen zien aan de mensen die naar verwachten het meest geneigd zijn te klikken op jouw ad. Je kunt door middel van de CPC (kosten per klik) zelf aangeven hoeveel je biedt per website klik.

🚀

Conversie

Deze campagne doelstelling is ervoor gemaakt om gebruikers aan te zetten tot een specifieke actie. Denk aan het doen van een aankoop, het downloaden van je whitepaper of het invullen van een leadformulier. Je kunt bieden op basis van de kosten per klik (CPC) of de kosten per actie (CPA). Tip: Wil jij met je advertenties aankopen stimuleren? Maar kost het je teveel tijd om voor ieder nieuw product handmatig een advertentie te maken? Upload de productcatalogus van je webshop op Pinterest. Pinterest genereert dan automatisch een nieuwe advertentie bij ieder nieuw of aangepast product.

💻

App-installatie

Wil jij het downloaden van je app stimuleren? Met deze campagnedoelstelling kun je je bod afstemmen op het maximale bedrag dat je wilt betalen per app-installatie. Let op: deze advertenties worden vanzelfsprekend alleen getoond op mobiele apparaten.

Doelgroepen instellen voor Pinterest advertenties.

Het laatste wat je wilt is dat je marketingbudget wordt verspild aan irrelevante Pinterest-gebruikers. Gelukkig kent Pinterest de interesses van haar gebruikers door en door. Wanneer je adverteert op Pinterest, kun je je doelgroep instellen volgens de volgende 4 targeting hoofdgroepen. Pinterest selecteert vervolgens de juiste gebruikers op basis van hun zoekgedrag en interacties.

Demografische targeting.

Met demografische targeting kun je doelgroepen samenstelling op basis van o.a. geslacht, leeftijd, locatie of taalinstelling.

Interesse targeting.

Met interesse targeting kun je doelgroepen samenstellen op basis van hun interesses. Bijvoorbeeld mode, make-up, sport, keukeninrichting, etc. Deze manier van targeting gaat een stapje verder dan enkel demografisch. Je kunt je

Zoekwoordtargeting.

Zoekwoordtargeting is de meest effectieve manier om je doelgroep in te stellen. Het speelt namelijk direct in op het zoekgedrag van Pinterest-gebruikers. Zo kun je met je advertentie mensen bereiken met een hoge aankoopintentie in jouw branche.

Doelgroeptargeting.

Doelgroeptargeting is ideaal als je bestaande klanten wilt bereiken of klanten die op het punt staan een aankoop te doen. Met deze optie target je namelijk mensen op basis van hun eerdere interacties met je bedrijf. Doelgroepen worden samengesteld aan de hand van bijvoorbeeld hun e-mailadres, websitebezoek of betrokkenheid met voorgaande berichten op Pinterest.

🧐

Hoe begin ik met  Pinterest adverteren?

Een goed begin is het halve werk. Hieronder geven we je een aantal tips als je gaat starten met adverteren op Pinterest.

 • Maak posts die passen bij je doelstelling. Wil je gebruikers direct naar je webshop leiden? Pin dan een mooie productfoto en geen video.
 • Richt ook je campagne setup en targeting in met je doelstelling in je achterhoofd. Gebruik bovenstaande tabellen als geheugensteuntje.
 • Doe een SEO zoekwoordanalyse zodat je weet op welke termen jouw potentiële klanten zoeken. Gebruik deze zoekwoorden in het tekstje bij je advertentie en op je Pinterest borden.
 • Meet regelmatig je campagneresultaten en stel je zoekwoorden en advertentieteksten bij. Zo haal je telkens het maximale rendement uit je advertentiebudget!
 • Om nog meer inzicht te krijgen, kun je ook Google Analytics in de gaten houden om te zien hoe Pinterest-gebruikers zich gedragen op je website. Let wel op: uit onderzoek is gebleken dat Pinterest-gebruikers een hoger bounce-percentage laten zien dan gemiddeld. Dit komt omdat ze vooral inspiratie op willen doen. De kans is groot dat ze je pin/ advertentie bewaren voor later.
 • Plaats een Pinterest tag op je website met de juiste event codes (van add-to-cart tot initiate checkout en purchase). Dankzij deze tag kun je actief sturen op conversie in je Pinterest campagnes.
 • Video’s worden op Pinterest beter bekeken dan op andere social media kanalen. Wil jij ook maximaal rendement halen uit je video’s op Pinterest? Maak ze dan zo kort mogelijk en gebruik tekst overlays.
💸

Wat kost adverteren op Pinterest?

Een goed begin is het halve werk. Hieronder geven we je een aantal tips als je gaat starten met adverteren op Pinterest.

 • Maak posts die passen bij je doelstelling. Wil je gebruikers direct naar je webshop leiden? Pin dan een mooie productfoto en geen video.
 • Richt ook je campagne setup en targeting in met je doelstelling in je achterhoofd. Gebruik bovenstaande tabellen als geheugensteuntje.
 • Doe een SEO zoekwoordanalyse zodat je weet op welke termen jouw potentiële klanten zoeken. Gebruik deze zoekwoorden in het tekstje bij je advertentie en op je Pinterest borden.
 • Meet regelmatig je campagneresultaten en stel je zoekwoorden en advertentieteksten bij. Zo haal je telkens het maximale rendement uit je advertentiebudget!
 • Om nog meer inzicht te krijgen, kun je ook Google Analytics in de gaten houden om te zien hoe Pinterest-gebruikers zich gedragen op je website. Let wel op: uit onderzoek is gebleken dat Pinterest-gebruikers een hoger bounce-percentage laten zien dan gemiddeld. Dit komt omdat ze vooral inspiratie op willen doen. De kans is groot dat ze je pin/ advertentie bewaren voor later.
 • Plaats een Pinterest tag op je website met de juiste event codes (van add-to-cart tot initiate checkout en purchase). Dankzij deze tag kun je actief sturen op conversie in je Pinterest campagnes.
 • Video’s worden op Pinterest beter bekeken dan op andere social media kanalen. Wil jij ook maximaal rendement halen uit je video’s op Pinterest? Maak ze dan zo kort mogelijk en gebruik tekst overlays.

Pinterest shopping: Van interesse naar online aankopen.

Waar Pinterest van origine vooral gebruikt wordt als inspiratieplatform, ontwikkelt het zich steeds meer als full-service platform. “Vroeger” zag je als gebruiker een item die je leuk vond, waarna je zelf een online zoektocht moest beginnen om uit te vinden waar dit product te koop was.

Pinterest speelt hier nu handig op in door met een nieuwe functie te komen: Pinterest shopping. In Amerika bestaat het al een tijdje, maar het wordt nu over meerdere landen uitgerold. Sinds kort is Pinterest shopping beschikbaar in Nederland.

Wat is Pinterest shopping?

De naam zegt het eigenlijk al. Met Pinterest online shopping kun je winkelen vanuit pins en Pinterest borden. Gebruikers kunnen dus niet alleen maar scrollen, bewaren en inspiratie opdoen, maar ook daadwerkelijk winkelen. Omdat Pinterest-gebruikers het platform bezoeken met een concreet project of plan in hun hoofd, is dit dé plek waar je als bedrijf je producten wilt aanbieden!

Producten inladen met
productfeed.

Je kunt alle producten uit je webshop met een productfeed inladen in Pinterest. Vervolgens worden aan al deze producten pins gehangen. Als een Pinterest-gebruiker via een zoekopdracht of een voorgesteld bericht op één van je producten belandt, kan hij/zij deze vanuit Pinterest met een paar klikken kopen, zonder zelf online op zoek te moeten gaan naar het product.

Pinterest maakt gebruik van relevante suggesties.

Stel: je verkoopt interieuraccessoires zoals nachtlampen en je hebt je productfeed ingeladen in Pinterest. Annette is op zoek naar inspiratie om haar slaapkamer opnieuw in te richten en zoekt op “interieur slaapkamer”. Op basis van haar interesses worden foto’s en afbeeldingen getoond die Pinterest voor haar bestempeld als ‘interessant’. Pinterest stelt deze feed aan afbeeldingen dus zelf samen. Hier kan dus ook jouw product worden getoond! Gebruikers hoeven dus niet specifiek te zoeken naar je product, maar kunnen je ook vinden via een algemene term.

Winkelen vanaf Pinterest borden Pinterest borden

Bevat jouw Pinterest bord pins van producten? Dan zie je straks bovenaan het bord een tabblad ‘winkelen’, naast ‘jouw pins’. Klik hierop en zowel jouw eigen product pins verschijnen als pins die erop lijken. Product pins zijn pins die producten bevatten die je kunt kopen. Niet alleen mooie plaatjes dus, maar een soort online catalogus.

Winkelen vanaf
pins.

Het was al mogelijk om visueel te zoeken op Pinterest. Je maakt een foto of upload een afbeelding en Pinterest laat je soortgelijke afbeeldingen zien. Deze functie is nu uitgebreid met de optie “vergelijkbare artikelen kopen”. Voorbeeld: Annette wil nu ook haar badkamer verbouwen. Haar beste vriendin heeft een prachtige badkamer die ze zelf ook wel zou willen. Ze maakt een foto van de badkamer en pint hem op Pinterest. Pinterest laat direct soortgelijke badkamerartikelen zien. Die Annette dus direct kan kopen!

Een shopping CTA op iedere Pinterest pagina.

Het idee achter de Pinterest shopping functie is dat Pinterest een platform wil zijn waar je zo ongeveer alles kunt kopen wat je op het platform tegenkomt. Op iedere pagina staat vanaf nu (subtiel!) een call-to-action die Pinterest-gebruikers uitnodigt om hun favoriete items te shoppen. Handig voor pinners, nog veel handiger voor jou als bedrijf!

Is Pinterest shopping interessant voor mijn bedrijf?

Twijfel je of je Shopping ads op Pinterest wilt inzetten voor jouw bedrijf? Dit zijn de minimale benodigdheden om Pinterest Shopping in te stellen:

Een webshop

Een zakelijk Pinterest account

Een volledige productfeed met minimaal de verplichte velden

Een Pinterest tag die je moet plaatsen in je webshop

(vergelijkbaar met Facebook Pixel)

De populariteit van winkelen op Pinterest.

Pinterest gebruikers zijn koopgraag. Dat bewijzen onderstaande cijfers:

 

 • Het aantal ‘shoppable’ pins is afgelopen jaar met 250% gestegen!
 • De engagement van deze pins is met 44% gestegen.
  88% van de wekelijkse
 • Pinterest-gebruikers deed een aankoop n.a.v. een pin op Pinterest.
 • 83% van de wekelijkse
 • Pinterest-gebruikers heeft een aankoop gedaan op basis van merkgerelateerde content op Pinterest.
 • Pinterest-gebruikers besteden gemiddeld 1.6x keer meer dan online shoppers die geen gebruik maken van Pinterest.
 • Het is 3x waarschijnlijker dat gebruikers een winkel bezoeken als ze een merk ontdekken op Pinterest, dan wanneer ze het zien op andere social media platformen.

Alles wat je moet weten over Pinterest stories.

Na Snapchat, Instagram, Whatsapp en Facebook komt nu ook Pinterest met stories. Hieronder delen we alvast alle ins- en outs over de zogeheten Story Pins. Zo kun jij snel aan de slag met Pinterest stories.

Pinterest is sinds 2019 bezig met de ontwikkeling van Pinterest ‘story pins’. De functie kwam helaas niet door de testfase. Maar door de COVID-19 pandemie besloot Pinterest de functie -die voor positieve en inspirerende content moet gaan zorgen- nieuw leven in te blazen.

Wat zijn storie pins.

Wil jij straks aan de slag met Pinterest story pins? Dan kun je gebruik maken van afbeeldingen, video’s, URL’s en tekst.

 

Hoe zien ze eruit?

Eerst kies je voor een basisfoto of -video. Deze voorzie je van een titel, tekst en URL. Naar wens kun je meer afbeeldingen en video’s toevoegen aan je story pin. Ook kun je tot 10 onderwerpen taggen om zo de juiste doelgroep te bereiken.

🕵️‍♂️

Pinterest stories vs. Instagram / Facebook stories.

Hoewel het basisprincipe van Pinterest stories hetzelfde is als bij de andere social media platformen, zijn er wel degelijk een aantal verschillen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

 

Story pins blijven online staan en verdwijnen dus niet na 24 uur, zoals je gewend bent bij andere social media platformen.

Verrijk je Pinterest stories met een ‘detail pagina’. Pinterest biedt je de mogelijkheid om een detail pagina toe te voegen aan je story pin. Maak je bijvoorbeeld een story met een DIY-stappenplan, dan voeg je eenvoudig een link toe naar een detail pagina met alle gereedschappen en benodigdheden. Wel zo handig!
Je kunt gebruik maken van een swipe-up functie, ongeacht je aantal volgers! Dit is natuurlijk een enorm voordeel ten opzichte van Instagram, waar je eerst 10.000 volgers moet hebben voor je gebruik kunt maken van deze functie.
Nadruk ligt op inspiratie. Waar bij Instagram en Facebook de nadruk van stories vooral ligt op persoonlijke verhalen, zijn Pinterest stories bedoeld om inspiratie te delen. Denk aan recepten, een DIY-stappenplan, interieurinspiratie etc.

Story pins blijven online staan en verdwijnen dus niet na 24 uur, zoals je gewend bent bij andere social media platformen.

 

Verrijk je Pinterest stories met een ‘detail pagina’. Pinterest biedt je de mogelijkheid om een detail pagina toe te voegen aan je story pin. Maak je bijvoorbeeld een story met een DIY-stappenplan, dan voeg je eenvoudig een link toe naar een detail pagina met alle gereedschappen en benodigdheden. Wel zo handig!

Je kunt gebruik maken van een swipe-up functie, ongeacht je aantal volgers! Dit is natuurlijk een enorm voordeel ten opzichte van Instagram, waar je eerst 10.000 volgers moet hebben voor je gebruik kunt maken van deze functie.

 

Nadruk ligt op inspiratie. Waar bij Instagram en Facebook de nadruk van stories vooral ligt op persoonlijke verhalen, zijn Pinterest stories bedoeld om inspiratie te delen. Denk aan recepten, een DIY-stappenplan, interieurinspiratie etc.

Uurtje sparren voor jouw bedrijf?

Bij TRN staan we 100% achter onze kennis en standpunten en geloven we echt in onze unieke aanpak. We hebben nu eenmaal graag gelijk. En de resultaten liegen er niet om, die aanpak werkt. Wil jij ook weten wat er in het hoofd van je klant gebeurt en hoe je dit effectief in kunt zetten om meer rendement uit je marketingbudget te halen?

Merken waarmee we samenwerken.