fbpx
👀

Begrijp jij de klant?

Het gedrag van je klanten écht begrijpen.

De missende laag van jouw succesvolle marketingstrategie. 

Elke succesvolle marketingcampagne begint met het begrijpen van de klant. Maar begrijp je je klanten écht? Veel marketingbedrijven maken buyer persona’s enkel op basis van demografie en een aantal persoonlijke kenmerken, maar hierdoor missen ze het fundament van hun marketingstrategie. In dit artikel duiken we dieper in hoe het begrijpen van de psyche van je klant en klantgroepen bijdraagt aan een ijzersterke marketingstrategie.

Demografie VS drijfveren:
het belang van een psychologische benadering.

Een typische buyer persona kan leeftijd, geslacht, locatie, inkomen en diens beroep bevatten. Dit is allemaal nuttige informatie, die je in kunt zetten voor het targetten van je klant. Maar er ontbreekt een cruciaal element aan deze buyer persona, namelijk antwoord op vragen als:

 

 • Wat motiveert hen? 
 • Wat zijn hun drijfveren? 
 • Wat zijn hun echte behoeftes? 
 • Wat zijn hun angsten? 
 • En wat houdt hun tegen om jouw product te kopen? 

 

De gedragswetenschap achter het gedrag van je klant is net zo belangrijk als demografische informatie. Misschien nog wel belangrijker! Met deze informatie kun je jouw boodschap namelijk precies aanpassen aan je klant en de angsten wegnemen. Zo zet je jouw communicatie in voor de juiste persoon, op het juiste moment, op het juiste kanaal, op het juiste tijdstip.

Het oerbrein van de mens.

Het menselijk brein verwerkt op een dag meer dan 100.000 woorden. Als je dat zou omrekenen naar opslagruimte is dat maar liefst 34GB per dag! Zie dan maar eens te zorgen dat jouw woorden blijven plakken… Wij mensen zijn nu eenmaal niet zo goed in het verwerken, op waarde schatten en onthouden van feiten. In plaats daarvan vertrouwen we graag op ons ‘oerbrein’.

95%

Systeem 1

 • intuitie, instinkt
 • Automatisch, snel
 • Zendt suggestie naar systeem 

5%

Systeem 2

 • Denkt rationeel
 • Vraaggestuurd, langzaam
 • Onderneemt actie op basis van aangenomen waarheden
Mensen nemen geen beslissing op basis van ratio.

De meeste beslissingen die mensen maken zijn niet gebaseerd op rationele informatie. 95% van de beslissingen die we nemen zijn onbewust en irrationeel. Toch zijn die rationele argumenten en feiten vaak de manier waarop marketeers hun klanten proberen te overtuigen, terwijl dit niet werkt.

Mensen zijn van nature irrationeel.

Daarom moet je op zoek gaan naar de drijfveren, angsten, motieven en behoeftes van het oerbrein. Oftewel: je gaat op zoek naar de Job-to-be-done. 

Job-to-be-done.

De wat? De Job-to-be-done, het probleem van de klant dat jouw product op zou moeten lossen. Niet gedacht vanuit je product, maar vanuit je klant. Dit onderdeel is de missende laag in 95% van alle marketingstrategieën. Vaak wordt er namelijk intern gecommuniceerd in plaats van extern gecommuniceerd. En dat is zonde van je marketingbudget.

Maar hoe moet dat dan?

Jouw marketingstrategie zal alleen werken als je erachter komt wat de Job-to-be-done’s van je buyer persona’s zijn. Daar doen we bij TRN uitvoerig onderzoek naar. Vervolgens passen we de uitkomst toe met elementen uit de gedragswetenschap, en nee, dit zijn niet de principes van Cialdini. Want met zijn trucjes bereik je slechts een kleine groei. Je kunt je marketing euro’s wel beter besteden. Bij TRN focussen we ons echt op de angsten, pijnpunten, wensen en behoeften van jouw klant. En dat werkt! 

Het fundament van jouw marketing-activiteiten.

Je begrijpt inmiddels dat het cruciaal is om je klant te begrijpen op een niveau dat verder gaat dan demografie. Met gedragswetenschap als basis krijg je inzicht in de drijfveren, angsten, motieven en oerbehoeften van je klanten. Dit stelt je in staat om een strategie met marketingcampagnes te creëren die daadwerkelijk resoneert.

Bij alles wat we bij TRN doen ligt een gedegen strategie met gedragswetenschap ten grondslag. Mis jij ook een duidelijke koers of strategie die als fundament voor jouw marketingactiviteiten dient? Neem dan contact op en plan een strategiesessie.

Wil je dit toegepast zien op jouw klanten? Boek een vrijblijvende inspiratiesessie, dan snap jij binnen een half uur hoe jouw klanten beslissingen nemen.

Oké, helder. En nu?

1. Neem contact met ons op.

Bellen, mailen, een postduif sturen, het mag allemaal. Binnen no-time word je te woord gestaan en maken we een afspraak voor een inspiratiesessie.

2. Strategie

Samen met jouw persoonlijke marketing strateeg maken we tijdens een strategietraject jouw buyer persona’s en hun job-to-be-done’s inzichtelijk.

3. Klaar voor de start? Gaan met die banaan!

Het resultaat is een glashelder fundament voor je marketingactiviteiten. Jij begrijpt het gedrag van je klant nu door en door. Wij leggen dit graag uit aan de rest van je marketing en salesmensen, zodat het gaat leven binnen je organisatie. Hulp nodig met de uitrol? Ook daar helpen we je graag bij.

Merken waarmee we samenwerken.