fbpx
⏳

Verbeteren loont!

Hoe kan ik de laadsnelheid van mijn website verbeteren?

De laadtijd van een website is een belangrijke factor die meeweegt in de ranking. Verbeteren loont! Dit geldt voor zowel de mobiele als de desktop variant. Hierin wordt namelijk geen onderscheid gemaakt. Presteert je website slecht op mobiel? Dan heeft dat dus gevolgen voor alle posities. Ook bij zoekopdrachten vanaf pc’s en laptops! Verbeteren die handel! Dit is hoe je dat aanpakt. 

Laadtijd website testen en verbeteren.

Wil je de laadsnelheid van je website verbeteren? Begin dan eerst met het meten van de laadtijd. Google heeft hiervoor een handige tool ontwikkeld: PageSpeed Insights. Deze tool houdt niet alleen rekening met het gewicht van je pagina, maar ook met de gebruikerservaring van je website. 

🌟

Google PageSpeed.

De welbekende Google PageSpeed tool biedt voor zowel desktop als mobiel inzicht in de snelheid van je website. Op een schaal van 1 tot 100 wordt een cijfer gegeven, waarbij alles boven de 90 als snel wordt aangemerkt. Bij de paginasnelheid wordt ook een meting in seconden gegeven van zowel de FCP (dus wanneer een bezoeker voor het eerst content ziet) en de volledige laadtijd.

Daarnaast geeft de tool enkele suggesties voor optimalisatie. Deze verbetersuggesties bevinden zich binnen de techniek- en content factoren, zoals afbeeldingen optimaliseren en codes verkleinen. Daarbij geeft het ook aan wélke afbeeldingen en codes je kunt aanpakken en hoeveel besparing je daarmee behaalt. Het is dus niet een algemene suggestie. Je kunt hier heel gericht mee aan de slag.

De PageSpeed Insights score is onderdeel van het algoritme dat de ranking in de zoekresultaten bepaalt. Belangrijk dus voor je SEO om de suggesties door te voeren.

Afbeeldingen website verkleinen.

Eén van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om je website sneller te maken, is het terugbrengen van het gewicht van je website. Gebruik de Pingdom Tools om te kijken hoe zwaar jouw website is en welke bronnen het meeste wegen. Meestal zijn dit de afbeeldingen.

Afbeeldingen kunnen op verschillende manieren verkleind worden:

Het verkleinen van het formaat van de afbeelding zorgt voor een groot verschil in de bestandsgrootte.

De bestandsgrootte van afbeeldingen kan verkleind worden door compressie. Dit kan bijvoorbeeld via de website tinypng.com.

Als laatste is het ook mogelijk om het formaat van de afbeelding af te stemmen op het soort apparaat. Mobiele websites hebben immers kleinere afbeeldingen nodig dan websites op een groter scherm.

👩‍💻

TIP!

Automatiseer het verkleinen en comprimeren van afbeeldingen in je CMS. Dat bespaart je tijd.

Webfonts verkleinen.

Naast afbeeldingen zijn er andere bronnen die gewicht toevoegen aan een webpagina, zoals webfonts en CSS of JavaScript bestanden. Neem de volgende maatregelen om de snelheid van je website te verbeteren:

Beperk het aantal varianten van een lettertype tot bijvoorbeeld alleen normaal en vetgedrukt.

Combineer en verklein CSS en JavaScript bronnen tot één CSS bestand en één JavaScript bestand.

Ook de HTML-code zelf kan verkleind worden voor een minimale besparing.

👩‍💻

TIP!

Voor WordPress is er een handige plugin die dit automatisch voor je kan doen: autoptimize.

Reactietijd van de server verbeteren.

Als laatste kun je de laadtijd van je website verbeteren door de reactietijd van de website hosting te optimaliseren. Deze tijd is afhankelijk van verschillende factoren: de kwaliteit van de hosting, het CMS en het aantal verwijzingen. Er zijn verschillende maatregelen te bedenken voor het terugbrengen van de reactietijd van de server. Dit zijn de voornaamste:

Server caching. Bij deze maatregel wordt een kant-en-klare versie van elke pagina opgeslagen in het geheugen van de webserver. Wanneer iemand de pagina bezoekt hoeft de pagina dus niet eerst opgehaald te worden uit de database. Dit scheelt erg veel tijd. Voor WordPress sites is server caching eenvoudig in te stellen via een plugin, bijvoorbeeld Hyper Cache.
Hosting upgraden. Goede hosting is essentieel voor de laadtijd van je pagina’s en het hoeft niet duur te zijn. Wij zijn groot fan van Siteground. Als je klant wordt, verhuizen ze bovendien kosteloos je website naar het nieuwe hostingpakket.
Verminder het aantal redirects. Wanneer je een pagina bezoekt, moet je zo min mogelijk doorverwezen worden. Breng het aantal redirects in kaart met behulp van de redirect checker.
⏳

Websitesnelheid verbeteren.

Na het meten is het tijd om de mouwen op te stropen en een verbeterslag te maken in je websitesnelheid. Hieronder loodsen we je stap voor stap door die taak heen:

 

  1. Voer nulmetingen uit voor je huidige websitesnelheid met behulp van een combinatie van tools.
  2. Beoordeel of de huidige hosting voldoende is voor je website. Zoek met je hostingpartij naar een passende oplossing.
  3. Voer wederom metingen uit om de verbetering dankzij hosting in kaart te brengen.
  4. Deactiveer en verwijder inactieve plugins en modules.
  5. Optimaliseer slecht opgezette codes (of laat dit doen door je developer).
  6. Voeg JavaScript- en CSS-bestanden samen in één JavaScript-bestand en één CSS-bestand.
  7. Stel het laden van codes uit die niet direct beschikbaar hoeven zijn.
  8. Voer metingen uit om de verbetering dankzij techniek in kaart te brengen.
  9. Comprimeer afbeeldingen en upload deze in een geschikt formaat.
  10. Gebruik een sprite voor herhaaldelijk terugkerende afbeeldingen.
  11. Voer wederom metingen uit om verbeteringen dankzij content in kaart te brengen.
 
Als het goed is, behaal je met deze opzet al een mooie verbeterslag. Valt dit toch tegen? Graaf dan dieper en ga na of er op andere vlakken een verbetering kan worden behaald, bijvoorbeeld via caching of de php-versie.
 

Optimaliseer je website in eerste plaats voor de gebruiker.

Bij websitesnelheid geldt: er is altijd wel iets te verbeteren. Maar staar je niet blind op pagespeed scores. Ze dienen als een graadmeter voor je websitesnelheid maar het belangrijkste is en blijft je eindgebruiker. Je optimaliseert je websitesnelheid voor je bezoeker, niet uitsluitend voor een hoge score in de ranking. Voor je bezoeker moet je website snel en fijn aanvoelen. Als dit ondersteund wordt door pagespeedscores is dit mooi meegenomen, maar dit moet niet het voornaamste doel zijn van de optimalisatie.

Uurtje sparren voor jouw bedrijf?

Wij helpen je graag AI zo efficiënt mogelijk voor jouw bedrijf te laten werken. Vinden we leuk! Ben je benieuwd waar de kansen voor jouw bedrijf liggen? Kom dan vrijblijvend een uurtje sparren. Neem contact op via onderstaande knop en krijg een uur lang advies van een TRN specialist. Helemaal gratis en vrijblijvend.  

Merken waarmee we samenwerken.