fbpx
👩‍💻

Wat is het verschil?

Organisch vs. betaald verkeer: wat is beter?

Wil je betalen voor gegarandeerd verkeer naar je website? Of investeren in een duurzame – helaas niet volledig gegarandeerde – stroom websitebezoekers op de lange termijn? Organisch versus betaald verkeer is een dilemma waar veel (content)marketeers mee worstelen.

Beide middelen hebben hetzelfde doel.

Namelijk meer conversies door meer websiteverkeer. Echter verschillen ze qua uitvoering en marketingstrategie enorm. De vraag ‘wat is beter?’ is dan ook lastig te beantwoorden. Dat is afhankelijk van je doelstellingen, budget en hoeveel tijd je eraan wilt en kunt spenderen.  

Wat is het verschil tussen organisch en betaald verkeer? En wat zijn de grootste voor- en nadelen? Wij leggen het je uit in deze blog. 

Wat is organisch verkeer?

Met organisch verkeer bedoelen we bezoekers die via zoekmachines naar je website komen, zonder dat je hiervoor hebt betaald. Hoe komen die bezoekers nu op jouw website terecht en niet op die van een concurrent?

Jouw resultaat bleek de meest opvallende, relevante en nuttige informatie op de resultatenpagina te zijn.

Jij staat bekend als een betrouwbare, deskundige bron.

Jouw resultaat gaf direct antwoord op de vraag van de bezoeker.

Bij organisch verkeer zijn bezoekers in staat online informatie te vinden die het beste bij hun behoefte past. Zonder dat zij verleid te worden om op betaalde advertenties te klikken.

In welke soorten content investeer je voor organisch verkeer?

Organisch verkeer wordt gegenereerd door zoekmachineoptimalisatie (SEO). 

Je schrijft zoekmachine vriendelijke content met relevante zoekwoorden.

Deze content verschijnt in zoekmachines en wordt daardoor goed gerankt.

Gebruikers vinden je pagina aan de hand van hun zoektermen en klikken erop.

De uitdaging van SEO is dus om de meest uitgebreide, praktische en nuttige pagina te produceren, zodat deze hoog scoort in zoekmachines. Kortom, geef als website het beste antwoord op de zoekintentie (gestelde vraag). 

Daarnaast wordt Google steeds beter in het herkennen van content die puur voor SEO geschreven is – en geen nuttige informatie bevat- en keurt dit juist af. Pagina’s die echte behulpzame content bevatten voor de lezer én de juiste zoekwoorden bevatten hebben de voorkeur en zullen hoger scoren. Onthoud dat je geen teksten schrijft voor een zoekmachine, maar voor jouw bezoekers. Zet de lezer altijd op 1. 

Het nadeel van SEO?

Het biedt helaas geen garanties. 1.000 websitebezoekers vandaag betekent niet automatisch dat je morgen ook 1.000 websitebezoekers hebt.

Op ieder moment kan een concurrent waardevollere content produceren en jouw websiteverkeer wegkapen. De primaire focus van content voor SEO ligt dan ook op het overtroeven van concurrenten en het continu up-to-date houden van je content.

Dit wordt meestal bereikt door:

Geoptimaliseerde product- en/of dienstteksten.

Nieuwe en relevante blogs.

Video’s.

Infographics.

Wat is betaald verkeer (paid traffic)?

Betaald verkeer (paid traffic) komt naar websites wanneer een gebruiker klikt op een betaalde advertentie. Deze advertentie is gemaakt en betaald door een bedrijf. Met behulp van advertentieplatformen zoals Google Ads of Facebook Ads wordt deze advertentie middels een veiling getoond aan de gekozen doelgroep.

Stel: een bezoeker tikt een zoekterm in.

Google heeft een aantal advertentieposities in de veiling die gevuld kunnen worden (bijvoorbeeld helemaal bovenaan de pagina met zoekresultaten), en bedrijven kunnen op deze positie bieden via Google Ads.

Evalueert het bod (vaak gemeten als pay-per-click of PPC).

Beoordeelt de relevantie van de voorgestelde advertentie met betrekking tot de term waarop wordt gezocht.

Wijst een kwaliteitsscore, een meting van de klikfrequentie, de kwaliteit van de landingspagina en de relevantie van de advertentie toe.

Bovenstaande factoren resulteren in een winnaar van de veiling. Zijn advertentie wordt getoond aan de bezoeker. Als je naar zoekresultatenpagina’s kijkt, merk je dat er zowel boven- als onderaan verschillende advertentieruimtes te vinden zijn.

🌟

Hoe bepaalt Google waar je advertentie wordt getoond?

Wanneer er veel biedingen zijn voor dezelfde advertentieruimte (of zoekopdracht), kent Google een positie toe aan je advertentie. Deze positie wordt gebaseerd op bovenstaande factoren. Een snelle formule is: maximaal bod x kwaliteitsscore = advertentiepositie = zoekpositie.

Belangrijk om te weten: hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager de kosten per klik. Je kunt dus geld besparen door je zoekadvertenties zo creatief, doelgericht en relevant mogelijk te maken.

Wat is beter: organisch of betaald verkeer?

Voorstanders van organisch websiteverkeer gebruiken vaak deze vergelijking:

Betaalde advertenties zijn als het huren van een huis. Je betaalt terugkerende, maandelijkse kosten die kunnen stijgen door factoren buiten je controle.

SEO is als het kopen van een huis. Je neemt een hypotheek (een investering vooraf) maar hebt een langetermijnwaarde (eigen vermogen) en volledige eigendom/verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen.

Het is aan iedere (content)marketeer om hierin een weloverwogen keuze te maken. De volgende punten kunnen je helpen bij deze keuze:

Wat zijn je KPI’s? Wat is je budget? En wat is de tijd die je eraan kunt spenderen? Er is altijd een geschikt moment te vinden voor zowel organisch als betaald verkeer. Belangrijk is dat je de resultaten in de gaten houdt en kritisch blijft bekijken. Vooral bij betaald verkeer is dit noodzakelijk, gezien de dagelijkse kosten die aan de methode verbonden zijn. Houd bij organisch verkeer rekening met de lange termijnvisie.

👩‍💻

Wat raden wij aan?

Wij raden vaak aan om beide methoden te gebruiken. Zo heeft bij een tijdelijke actie of promotie betaald verkeer de voorkeur. Daarnaast wil je óók het organisch verkeer stimuleren om zo een continue stroom bezoekers te realiseren op de korte en de lange termijn.

Uurtje sparren voor jouw bedrijf?

Wij helpen je graag AI zo efficiënt mogelijk voor jouw bedrijf te laten werken. Vinden we leuk! Ben je benieuwd waar de kansen voor jouw bedrijf liggen? Kom dan vrijblijvend een uurtje sparren. Neem contact op via onderstaande knop en krijg een uur lang advies van een TRN specialist. Helemaal gratis en vrijblijvend.  

Merken waarmee we samenwerken.