fbpx
👩‍💻

Meten is weten

Waarom je voor 1 juli 2023 over moet stappen naar Google Analytics 4

Meten is weten. Klinkt ouderwets, maar zeker nog relevant, vooral in de wereld van online marketing. Een van de meest populaire tools voor het analyseren van websitegegevens is Google Analytics. Een handig programma waarmee je het gedrag van websitegebruikers in kaart kan brengen.

Maar die gevreesde deadline van 1 juli komt steeds dichterbij… Dan stopt Google met de verwerking van nieuwe gegevens in de ‘oude’ versie van Google Analytics (Universal Analytics). Het wordt dus hoog tijd om over te stappen naar Google Analytics 4. Dat is even werk, maar zeker de moeite waard (beloofd!).

Maar wat is GA4 precies, en misschien nog wel belangrijker: wat kun jij eruit halen?

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een webanalyse tool van – je raadt het al – Google. Het stelt website-eigenaren en marketeers in staat om verschillende aspecten van websiteverkeer en gebruikersgedrag bij te houden en te analyseren. Door een trackingcode op een website te implementeren, verzamelt Google Analytics gegevens over websitebezoekers, hun interacties en hun gedrag op de site.

Zo meet je onder andere:

  • Het aantal bezoekers op je website
  • Hoe lang ze op de site blijven
  • Welke pagina’s het meest bezocht worden
  • Waar het verkeer op je site vandaag komt (organisch, social media, advertenties etc.)
  • Het aantal bestellingen, transacties of downloads

Overstap naar GA4

GA4 is de nieuwste versie van Google Analytics met een volledig nieuwe meetmethode en een hele hoop nieuwe functies.

Overstappen naar GA4 is niet alleen aan te raden; je moet wel. Vanaf 1 juli 2023 zullen nieuwe gegevens niet meer in de oude versie verwerkt worden en vanaf 1 januari 2024 zullen al je gegevens verdwijnen.

Als je op tijd overstapt is er geen reden tot paniek, want GA4 is superhandig en zal je gegarandeerd veel nieuwe inzichten opleveren. >Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies die GA4 te bieden heeft.

GA4: meetmethode op basis van events

Het grootste verschil tussen Universal Analytics en GA4 zit ‘m in de meetmethode. Bij UA worden data verwerkt op basis van cookies, maar die worden om privacy redenen binnenkort door Google niet meer ingezet. Bij GA4 is dit geen probleem meer. De data worden namelijk verwerkt op basis van gebeurtenissen (events).

Hiermee kun je meer gedetailleerde inzichten krijgen in het gedrag van je gebruikers. Bijvoorbeeld hoe ze interactie hebben met je website of app en hoe ze zich verplaatsen tussen verschillende apparaten.

Machine learning.

Een andere grote toevoeging is de integratie van machine learning. Door gebruik te maken van machine learning heeft GA4 het vermogen om voorspellingen te doen op basis van historische gegevens.

Door patronen en trends in het gedrag van gebruikers te identificeren, kan GA4 nauwkeurige voorspellingen doen over toekomstige gebeurtenissen, zoals het aantal websitebezoeken, conversies of zelfs de levensduurwaarde van klanten. Daar kun je mooi op anticiperen!

Hogere conversie en omzetcijfers

Interessant al die inzichten, maar het is belangrijk om ook echt iets te doen met de data die je verzamelt met GA4. Dit gaat je namelijk helpen om betere beslissingen te nemen over je website en marketing- en advertentiestrategieën. 

Door de gegevens te analyseren die je verzamelt met GA4, weet je precies hoe je jouw website kunt verbeteren om aan de behoeftes van je klant te voldoen en de klantreis te versoepelen. Hoe beter je de website inricht voor je klanten, hoe sneller ze over zullen gaan tot actie. Dit leidt tot meer conversies uiteindelijk tot een hogere omzet voor je bedrijf. Kijk, dat is waar je het uiteindelijk voor doet!

Voorbereid op de nieuwste eisen

GA4 is meer toegerust op de eisen van de huidige markt. Zo is GA4 beter aangepast aan de nieuwste privacyregels, waardoor het gemakkelijker is om gegevens te verzamelen en te analyseren zonder inbreuk te maken op de privacy van gebruikers. Zo worden IP-adressen automatisch geanonimiseerd.  

Bovendien is GA4 beter in staat om gegevens te verzamelen van verschillende bronnen, zoals mobiele apps en slimme apparaten. Daarnaast biedt GA4 een verbeterde mogelijkheid om gebruikers te segmenteren en te analyseren, waardoor je een beter inzicht krijgt in welke gebruikersgroepen het meest interessant en relevant zijn voor jouw bedrijf.

👩‍💻

Hulp nodig bij de overstap na GA4?

Het instellen in GA4 vraagt om expertise die niet altijd intern beschikbaar is. Heeft jouw bedrijf ondersteuning nodig bij de migratie van UA naar GA4? Wij helpen je graag. 

Wacht niet te lang! Vanaf 1 juli 2023 worden nieuwe gegevens niet meer verwerkt in UA, en vanaf volgend jaar is je historische data ook niet meer beschikbaar. Tijd om over te stappen!

Merken waarmee we samenwerken.